Allt går så fort. Fortare än förr. Ibland, eller ganska ofta, känner jag att jag inte hinner tänka. Jag är så imponerad över alla som kastar ur sig en analys eller en åsikt om ett ämne så där på direkten. Som har någon slags inre kompass eller ryggmärgsreflex att tycka till och som dessutom kan formulera det tyckandet snabbt och redigt.

När jag har tänkt klart är det oftast för sent. Yesterdays news och alla har gått vidare till något annat. Eller så har hela grejen tagit en annan riktning och jag måste fundera på den istället. Gissar att det är därför som forum som Twitter aldrig funkat för mig. 

Långsam som en snigel alltså. Skulle aldrig kunna bli politiker, som måste ta ställning och tycka till precis hela tiden. Som ställs mot väggen och avkrävs svar. Det är naturligtvis en bra sak, politiker SKA ställas till svars, det ingår i deras jobb. Men ibland undrar jag om vi inte skulle vara betjänta av att sakta ner lite, låta folk hinna tänka efter ordentligt. Inte bara politiker utan alla människor.

Nu tolkar vi varje försök som någon gör att samla tankarna en stund innan ett svar som ett sätt att förhala, som att personen har något att dölja om hen inte säger något omgående. Jag tror att det är en farlig trend. Vi riskerar att måla in oss själva och varandra i hörn utifrån vad som sagts från början innan all fakta fanns på bordet och vi hade hunnit tänka igenom saken ordentligt.

Det är svårt att ta tillbaka något som sagts och min reflektion är att vi lägger orimligt mycket energi på att leta luckor i resonemang som aldrig fått tid att mogna. Så nästa gång, ta ett steg tillbaka, fundera lite innan du kastar dig ut på Twitter. Var en snigel.