Kålmårdens djurpark. De fyra vise männen. Sverige har åtta miljoner invånare. Italiens och Frankrikes flaggor har samma färger. Andra världskriget slutade 1946. 

Näääästan rätt, men inte riktigt. De rätta svaren finns bara en googling bort och det är viktigt att du tar dig tid att dubbelkolla. Även om du är 99,9. Faktafel handlar nämligen inte bara om att råka ge fel information till människor utan mycket om hur du och din text uppfattas.  

En text som innehåller faktafel sjunker i trovärdighet. Särskilt när det handlar om uppenbara fel som enkelt kan kollas. Ett sådant fel får mig som läsare att fundera på vad mer som är felaktigt i texten, kan jag lita på det som står där? Ett slarvfel är lätt hänt, men upprepade faktafel kan få läsarna att dra öronen åt sig. 

Därför bör du alltid läsa igenom din text och stanna upp en stund extra vid varje fakta. Är du helt hundra på att det som står där stämmer eller är det en känsla du har? Ta någon minut och gör en snabbkoll, så är du på den säkra sidan. Som skribent vill du att läsaren ska förstå att du har koll och vet vad du pratar om.