Journalistiken är vinklad, journalister vinklar verkligheten, nyheten är vinklad. Du har säkert hört någon säga så, kanske sagt det själv. Är allt vinklat? Svar ja. Är det per definition dåligt? Svar nej.
Det är lätt att få uppfattningen att en vinkel är något negativt. Att skribenten har en dold agenda eller att det finns outtalade budskap mellan raderna. Det finns mycket att säga om en sådan uppfattning, men jag nöjer mig med att citera Brasse i Fem myror: fel, fel, fel, fel! En vinkel är egentligen inget annat än en utgångspunkt, en ram eller en riktning för en text. Du kan nämligen inte berätta precis allting i en text, den skulle bli alldeles för lång och extremt ointressant. Därför måste varje skribent ha klart för sig innan hen börjar vad som ska sägas och varför. Det är vinkeln.
Låt säga att du springer på en bekant på väg till tandläkaren. Ni har inte setts på ett tag och du konstaterar direkt att han har armen i gips, men är i övrigt lika glad och pratsam som vanligt. Din första reaktion kanske blir att fråga vad som hänt. Din bekant börjar berätta om hur han vaknade i tisdags morse, vad han åt till frukost och vilka nyheter som visades på morgon-tv, att han sen tog bussen till jobbet, vilka frågor som avhandlades på morgonmötet, hur han gick ut en sväng på stan på lunchen och tog en promenad vid en vältrafikerad väg. Vid det här laget har du säkert tittat på klockan åtskilliga gånger och tänkt på din annalkande tandläkartid. Kanske har du till och med hunnit avbryta din bekant. “Kom till saken!” är förmodligen en tanke som dykt upp. En vinkel handlar om just det; att komma till själva saken och skala bort de delar som är oviktiga för det man vill berätta och inte tillför något till själva historien.
Vad vinkeln ska vara beror helt på vad du vill berätta och i vilket sammanhang. En historia kan berättas ur en mängd olika vinklar. Vi kan ta klassiska De tre bockarna Bruse som exempel.
Som rak nyhetstext skulle den kunna berättas så här:
Ett troll skadades lindrigt efter att ha hamnat i forsen vid ett slagsmål på bron i går eftermiddag. Enligt vittnesuppgifter ska trollet ha attackerats av tre getabockar.
Har man gjort en intervju med lilla bocken Bruse, kanske texten ska handla om hur han lyckades hålla huvudet kallt i en potentiellt livsfarlig situation och vara skriven i mjuk reportageform:
Lilla bocken Bruse ställer ner två koppar med rykande te på bordet och kryper upp i soffan. Han sveper filten om sig och ryser till i den ljumma kvällen. Minnet av händelsen vid forsen har spelats i repris sedan dess och vissa nätter är det svårt att komma till ro.
En text med utgångspunkt i stora bockens Bruses rådighet skulle kunna vinklas så här:
“Det enda jag hade i huvudet var att skydda mina bröder. Jag agerade på instinkt och hann inte ens bli rädd”, säger stora bocken Bruse.
Trollets vinkel skulle förmodligen låta helt annorlunda:
Trots hyresvärdens ljuddämpande åtgärder har oljuden från förbipasserande fortsatt år efter år. Trollet har vant sig men önskar att förståelsen hade varit större.
-Bor man under en bro accepterar man att folk går där, men det betyder inte att jag står ut med vad som helst. De tre getabockarna förde ett jäkla liv och klampade på bron.
Sysslar du med säkerhetslösningar för broar kanske du vill använda historien på ett annat sätt, med en vinkel som passar dig bäst:
Med nya XY-räcken kan du känna dig trygg varje gång du passerar över stenbron. De uppblåsbara räckenas z-funktion skyddar dig från att komma för nära kanten.
-Med hjälp av den här nya tekniken kan vi säkerställa att olyckor som den med getterna och trollet inte händer igen, säger vd Peter Asbjörnsen.
Samma historia alltså, men ur olika vinklar. Så fortsätt skriv, hitta den historia du vill berätta. Och glöm för guds skull inte vinkeln!
Senaste kommentarer