Trött efter jobbet snavar du över högarna med skor i hallen och förbannar att de smarta förvaringslösningarna stannade på planeringsstadiet. Det kan få vemsomhelst att tappa humöret. Men visste du att det finns mycket annat du kan justera hemma för att öka energin och må bättre i vardagen?  

Tänd ljus, rensa i röran, köp en blombukett, sätt på lite lugn musik och låt doften av nybakade kanelbullar sprida sig genom rummen. Vi kan alla knepen för att maxa myskänslan hemma. Men det finns också en hel del vi kan göra för att den där sköna stämningen ska infinna sig även utan blommor och ljus. Designern och författaren Ingrid Fetell Lee menar att det finns ett klart samband mellan hur det ser ut omkring oss och hur vi mår. Genom att göra små förändringar i våra hem kan vi faktiskt bli lyckligare, Ingrid Fetell Lee kallar det för The Aesthetics of Joy. 

De saker vi omger oss med påverkar oss emotionellt utan att vi tänker på det. Det kan vara känslor av trygghet, glädje och välbehag när vi tittar på inredningen som vi valt ut med noggrannhet och kryddat med personliga ting och arvegods. Men det kan också finnas saker som tar upp plats i våra hem och som tynger ner oss utan att vi märker det, som framkallar känslor av att ha fastnat i livet, av skam, skuld och ångest. Även om det bara är något du sneglar på en gång om dagen betyder det ju faktiskt att du konfronteras med det omkring 30 gånger på en månad. 

Känslan av att sitta fast 

Är du på en platå i livet och väntar på nästa steg? Du kanske hoppas på att träffa en partner snart, är på väg till ett nytt jobb eller planerar att köpa hus. Pandemin har också gjort att många av oss fastnat i en väntan på att livet ska återgå till det normala. Känslan av att sitt fast kan ibland göra oss motvilliga att investera energi i våra hem. Resultatet blir ofärdiga eller oinredda ytor som förstärker upplevelsen av att leva i en tillfällig lösning och vi känner oss bara ännu mer fast. Genom att engagera dig i det som är här och nu kan du hitta tillbaka till din energi. Så avsätt lite tid och få upp  tavlorna som blivit stående eller möblera om den där omysiga och tomma hörnan. Du får ett trivsammare hem och kan ta dig an framtiden med på ett mer glädjefyllt sätt.  

Skuld och skam 

I ditt hem kan det också finnas gott om källor till skuld. De där sakerna som påminner om något vi borde gjort men som av en eller annan anledning inte blivit av. Ett bra exempel är den där pilatesbollen, roddmaskinen eller andra träningsgrejer som du investerat i men inte använder. Du tänker att du ska komma igång, men just nu bara ligger de där och väntar. Men de suger också din energi. Ingrid Fetell Lees tips är att hitta en annan träningsform eller lägga undan redskapen tills du är sugen igen.  

Så har vi skammen, en känsla som är kopplad till vår identitet och hur vi uppfattar oss själva. Den smyger sig ofta in i köket, badrummet och garderoben. Ibland maskerad som glädje, vilket gör den svårare att upptäcka. Det kan handla om alla krämer i badrumsskåpet som du köpt i jakten mot rynkorna men som du intalar dig är härlig selfcare eller kokboken i köket som ska vara början på ditt nya hälsosamma liv och kanske förändra din kropp. Om de här sakerna egentligen får dig att känna att du inte duger som den du är här och nu kan det vara läge att rensa ut dem ur ditt liv. Samma sak med de creddiga prylarna du omger dig med, sådant du tänker att du vill eller borde tycka om. Är du en person som helst läser deckare och lyssnar på topplistor på Spotify så gör dig av med de dammiga klassikerna och operaalbumen. 

Släpp ständiga påminnelser 

Ett annat tips från Ingrid Fetell Lee är att se upp så att ditt hem inte blir en gigantisk attgöra-lista. Du kanske har saker som egentligen behöver åtgärdas men som du lärt dig leva med. En trasig stol, en lampa som inte funkar, en kofta som saknar en knapp, en låda som borde flyttas. Eller kanske behöver du skapa nya system för att hålla ordning på exempelvis skohögar och papperssamlingar. Alla de här sakerna är en ständig påminnelse om att du behöver agera, de suger energi och gör det svårt att slappna av.  

Det kan också vara läge att släppa saker som påminner om sådant som varit och som gör det svårt att gå vidare. Till exempel det där impulsköpet som blev alldeles för dyrt och som du kanske inte ens gillar längre. Att fortsätta leva med det kommer inte att ge dig pengarna tillbaka på kontot utan kan snarare trigga tankar om att du gjort något dumt och saknar självkontroll. Sälj eller skänk vidare.  

Inredning som ger ångest 

Sist men inte minst: kika på inredning och prylar som ger dig ångest. Det kan egentligen handla om vadsomhelst som får dig att känna dig på din vakt, kanske att ditt hem är så perfekt och stelt att du inte kan slappna av eller att du inrett med möbler vars skarpa kanter du eller familjen måste se upp för hela tiden. Det kan vara en så enkel sak som att byta ut lövtunt glas och porslin mot rustikare varianter som kan ge dig ett större lugn i vardagen. 

 Typiska energitjuvar: 

 • Ofärdiga eller oinredda rum och ytor 
 • Tavlor som inte blivit inramade eller upphängda 
 • Saker som du sparat till ditt framtida liv (exempelvis finporslin eller sängkläder) 
 • Inredning som du inte längre gillar 
 • Saker som är relaterade till hobbies eller vanor som du inte har tid eller lust för längre 
 • Saker du köpt men aldrig använt 
 • Böcker som du tänkt läsa men inte längre är sugen på 
 • Gåvor som du känner att du måste spara men som du egentligen inte gillar 
 • Smalkläderna (kläder du sparat för att komma i någon gång i framtiden) 
 • Kläder som imponerar på andra men som du egentligen inte trivs i 
 • Musik, böcker och tidningar som du tänker att du borde gilla 
 • Skönhetsprodukter som ska fixa “defekter” 
 • Diet- eller träningsprodukter du inte tycker om att använda 
 • Speglar och vågar 
 • Högar som väntar på att bli sorterade 
 • Saker som är sönder eller behöver underhåll (träytor som ska oljas in, batterier som ska bytas) 
 • Ordningssystem som inte funkar fullt ut 
 • Saker som påminner om förhållanden som spruckit, om svåra val eller förluster 
 • Saker som varit för dyra och som du inte älskar längre 
 • Saker som är ojämna eller instabila 
 • Saker som inte känns bekväma att använda (obehaglig textur eller “ljud”) 
 • Skarpa kanter, ömtåliga saker, inredning som du är rädd att förstöra (exempelvis en soffa som ingen får dricka rödvin i närheten av)